Sahaja Yoga la Conferinţa Internaţională de Cardiologie

Shri Mataji Nirmala Devi

Sahaja Yoga la Conferinţa Internaţională de Cardiologie - Mumbai, ianuarie 2010

Conferinta Cardiologie

Shri Mataji ne-a revelat, încă din anii 1970, că la nivel subtil, canalul central de energie, numit şi Sushumna Nadi, reprezintă sistemul nervos parasimpatic.

Parasimpaticul relaxează. Când energia Kundalini urcă prin canalul central, ea intensifică activitatea parasimpaticului. Fenomenul nu a putut fi demonstrat concludent, întrucât până acum nu a existat posibilitatea de a cuantifica activitatea parasimpaticului cu acurateţe şi veridicitate rezonabile.

În cuvintele lui Shri Mataji: "Atât sistemul nervos simpatic cât şi sistemul nervos parasimpatic acţionează asupra plexurilor, dar în opozitie unul cu celalalt. În timp ce parasimpaticul le relaxează, le decontractă, simpaticul epuizeaza energia plexurilor, contractându-le. Primul furnizează vitalitatea, celălalt o consumă. Breşa de la nivelul ombilicului există numai la nivelul sistemului nervos parasimpatic (canalul Sushumna), nu şi în cel simpatic. Ea este obstacolul care a sortit eşecului toate încercările şi toate eforturile noastre de a intra în parasimpatic. Sistemul poate fi comparat cu trei scări, dintre care doar două ating solul, în timp ce cea din mijloc este suspendată în aer. Din acest motiv, ori de câte ori încercăm să ne ridicăm la un nivel superior de conştiinţă, noi ne deplasăm în domeniul simpaticului. Dacă ne îndreptăm spre aspectul părţii drepte, întrăm în activitate, ceea ce va continua să determine umflarea balonului ego-ului. Noi ne simţim atunci activi şi responsabili. Când această activitate depăşeşte limitele, asemenea unui arbore ale cărui rădăcini sunt inegal dezvoltate, individul se prăbuşeşte. Supraactivitatea sistemului nervos simpatic drept produce tensiune, insomnie şi, în cele din urmă, toate bolile mortale precum cancerul, care sunt cauzate de epuizarea energetică a plexurilor contractate la extrem. Antidotul constă în a face ca parasimpaticul să controleze partea dreaptă, contracarând efectele supraactivităţii. Atunci toate bolile şi efectele cauzate de această excesivă parte dreapta sunt vindecate în mod automat. Sistemul nervos simpatic stâng (libido) are puterea de a depozita tot ceea ce este mort în noi. El ne conectează la depozitele minţii subconştiente şi, de asemenea, la domeniul subconştientului colectiv (Bhootlok sau Paralok)."

Sahaja Yoga: O descoperire fără precedent, Shri Mataji Nirmala Devi, Editura WND, Bucuresti 2009.

Institutul "Mahatma Gandhi Mission" de Ştiinţe Medicale din Mumbai a găzduit la 7 ianuarie 2010 o Conferinţă Internaţională de Cardiologie. Dr. Sandeep Rai, director de cercetare al "Centrului Sahaja Yoga de Cercetare şi Sănătate" din Vashi, Mumbai, profesor asociat şi şef al Departamentului Medical post universitar al Universităţii "Mahatma Gandhi Mission" (MGM) de Ştiinţe Medicale din Mumbai, s-a numărat între participanţii la Conferinţă, alături de reputaţi profesori de cardiologie din America şi distinşi oameni de ştiinţă de la NIMHANS (Institutul Naţional de Sănătate Mintală şi Neuroştiinţe) Bangalore. Distinşi cardiologi şi peste 500 de medici din Mumbai au luat parte la eveniment, în calitate de gazde.

Dr. T.R.Raju, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Fundamentale din cadrul Naţional Institute of Health & Research Centre, Bangalore, un reputat om de ştiinţă internaţional, a vorbit despre terapia cu celule stem ca tratament în afecţiunile inimii. Dr. Kaushik Patel, profesor de fiziologie cardiovasculară la Şcoala de Medicină a Universităţii Nebraska, SUA, s-a referit la controlul hipotalamusului asupra activităţii simpatice a inimii şi la beneficiile controlului asupra sistemului simpatic în cazul afecţiunilor cardiace. Dr. Irving H. Zuker, profesor şi director al Centrului de Cercetare Cardiovasculară al UNMC (University of Nebraska Medical Center) şi şef al Departamentului de Fiziologie Cardiovasculară şi Biofizică al Universităţii Nebraska, s-a referit la efectele substanţelor neurochimice asupra receptorilor la nivelul inimii şi al rinichilor.

Prof. Satya Prabha, distins om de ştiinţă indian, s-a referit la modularea activităţii inimii prin tehnicile yoga, asane şi meditaţie Vipasana, precum şi la efectele asupra inimii şi calităţii somnului. Sesiunea finală a conferinţei a avut în atenţie efectul dezvoltării conştiinţei asupra funcţiilor cardiovasculare. Dr. Sandeep Rai a prezentat studiul de cercetare asupra "Beneficiilor meditaţiei Sahaja Yoga asupra afecţiunilor inimii", în special asupra stresului şi tensiunii arteriale. Cel mai semnificativ studiu prezentat de dr. Rai s-a referit la "Modificările de ritm cardiac", studiu aflat în derulare la Centrul din Vashi. Pentru prima oară Dr. Sandeep Rai şi echipa sa de la Centrul din Vashi şi de la Departamentul de Fiziologie al Institutului MGM de Ştiinţe Medicale au putut demonstra că meditaţia Sahaja Yoga poate aduce în doar 5 minute o semnificativă creştere a activităţii parasimpatice.

Ipoteza prezentată de Shri Mataji, potrivit căreia "când Kundalini este activată şi urcă de-a lungul canalului central, parasimpaticul este activat", a fost acum demonstrată ştiinţific. Avem acum posibilitatea de a şti dacă energia Kundalini este activată şi dacă ea este activă, în orice practicant al meditaţiei. Studiul s-a dovedit a fi o importantă descoperire în lumea medicală, întrucât pentru prima oară se poate afirma fără rezerve că meditaţia Sahaja Yoga nu numai că ajută în reducerea hiperactivităţii simpaticului în situaţii de stress, relaxând indirect corpul, dar, mai important, stimulează direct sistemul parasimpatic, care reprezintă adevărata supapă de relaxare a organismului. Dupa expunerea studiului Dr. Sandeep Rai, Dr. Madhur Rai, medic principal la Centrul din Vashi, a condus o sesiune experimentală de activare a energiei Kundalini cu întregul auditoriu de peste 500 de medici din întreaga Indie şi de peste hotare. Toţi delegaţii au putut experimenta percepţia vibratorie. Profesorul Patel a ţinut să viziteze Centrul de Cercetare Sahaja Yoga din Vashi, prilej cu care a fost lansat un proiect comun de cercetare cu Şcoala de Medicină a Universităţii Nebraska. The Times of India", editia Navi Mumbai din 21 ianuarie 2010, a acordat un generos spaţiu evenimentului, subliniind importanţa metodei Sahaja Yoga în prevenirea şi tratamentul afecţiunilor inimii şi a diabetului.


meditatii yoga online meditatii yoga online