Corpul subtil | canale si chakre de energie
Corpul subtil este o reflectare la nivel microcosmic a sistemului subtil universal (sau macrocosmic). Denumirea "subtil" provine de la faptul ca acest corp nu este peceptibil in mod obisnuit, ci doar in conditii speciale. Exista diferite prezentari ale corpului subtil, de obicei fara utilitate practica. Totusi, aceasta schema ne poate fi cu adevarat utila, in special dupa ce devenim constienti de vibratii, deoarece prezinta corespondenta canalelor si chakrelor cu diferitele aspecte ale fiintei noastre. Schema sistemului subtil este mult mai complexa. Prezentarea noastra, desi simplificata, cuprinde elementele esentiale.
Canale de energie
In corpul subtil se disting trei canale, ce corespund, in mare, sistemelor nervoase simpatic (SNS) si parasimpatic (SNP):
Canalul stang energetic (Sistemul nervos simpatic stang) - IDA NADI
Canalul stang energetic este un Canalul lunar (Chandra nadi) sau rece. Reprezinta energia feminina (Yin), manifestata prin intuitie, emotie, afectivitate, cooperare.
Canalul stang energetic este canalul trecutului, al instinctelor, al dorintei, al amintirilor.
Persoanele "pe stanga" sunt letargice, apatice, lenese, visatoare, romantice, emotive, traiesc in trecut (din amintiri) si sunt cu usurinta dominate de altii.
Canalul stang energetic dezvolta, ca rezultat al activitatii sale, superego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale drepte.
Canalul drept energetic (Sistemul nervos simpatic drept) - PINGALA NADI
Canalul drept energetic (Canalul solar (Surya nadi) sau cald. Reprezinta energia masculina (Yang), manifestata prin analiza, competitivitate, agresivitate.
Canalul drept energetic este canalul viitorului, al planificarii, al activitatii fizice si intelectuale.
Persoanele "pe dreapta" sunt active, agitate, pragmatice si materialiste, traiesc in viitor (isi fac proiecte) si sunt inclinate sa-i domine pe altii, fiind uneori arogante, critice.
Canalul drept energetic dezvolta, ca rezultat al activitatii sale, ego-ul, situat la nivelul emisferei cerebrale stangi.
Oscilatiile pendulului intre (Sistemul nervos simpatic drept) - PINGALA NADI si (Sistemul nervos simpatic stang) - IDA NADI.
Desi exista predominanta "stanga" sau "dreapta" , omul nu ramane niciodata intr-o situatie extrema. Existenta noastra este o continua pendulare intre atributele canalului stang si cele ale canalului drept. Aceste doua tendinte intre care oscilam in mod constant si care reflecta activitatea SNS "coloreaza" perceptia pe care o avem despre lumea in care traim, creand falsa impresie ca suntem separati de restul universului. Este evident ca oscilatiile pendulului nu inseamna catusi de putin starea de echilibru dupa care tanjim in existenta noastra agitata zilnica.
Canalul central energetic (Sistemul Nervos Parasimpatic) - SUSHUMNA NADI
Canalul evolutiei. Reprezinta starea de echilibru, prezentul. De fapt, prezentul este singura realitate: trecutul nu mai exista si oricum nu mai avem nici o putere asupra lui, faptele sunt consumate; viitorul inca nu exista, deci nu are caracter real, ci poate fi numai un subiect speculativ. Insa dincolo de aspectele amintite, acest canal indeplineste un rol esential in Yoga. In centrul Sushumna Nadi se afla Brahma Nadi, canalul divin, care ramane intact in orice imprejurare. Prin acest canal energia Kundalini se ridica pana la Brahmarandhra (deschiderea subtila din Sahasrara, prin care individul se conecteaza cu universul).
Sinele
este acea realitate unica, subiacenta fenomenelor multiple ale universului si care sustine existenta. El poate fi comparat cu un ecran de cinema, a carui realitate este voalata de imaginile ce sunt proiectate pe el, dar fara de care existenta cinematografului este imposibila. Natura sinelui este constiinta, iar manifestarea sa sunt vibratiile.
Constiinta
Dupa cum am vazut, instrumentul constiintei este sistemul nostru nervos, a carui evolutie, de la amoeba pana la stadiul uman, ne aduce azi in pragul unei noi etape: posibilitatea de a avea acces la un nivel de constiinta mai elevat si mai vast – constiinta colectiva, asa cum intuia marele psiholog german G. Jung. Acest nivel de constiinta nu este accesibil prin sistemul nervos simpatic, ci prin sistemul nervos parasimpatic, atunci cand acesta este "activat" de Kundalini – "vehiculul" unirii cu Sinele. Astazi, prin Sahaja Yoga, trezirea la aceasta noua constiinta reprezinta un fenomen de masa.
Chakre
In afara de aceste trasee energetice, corpul subtil cuprinde o serie de centri energetici, numiti "chakra" (in sanscrita), adica "disc" – deoarece in interiorul lor energia subtila are o miscare de rotatie (de care putem deveni constienti dupa Realizarea Sinelui).